Voor als de inflatie toch uit de hand loopt

 

Beste belegger,

  
Al maanden roepen zowel Fed Chairman Jerome Powell als ECB president Christine Lagarde dat de huidige inflatie tijdelijk is. Powell kwam daar afgelopen woensdag tijdens een paneldiscussie met meerdere andere Centrale Banken toch enigszins op terug…

En hoewel hij nog steeds verwacht dat de inflatie (uiteindelijk) af zal nemen, ziet hij de huidige druk nog wel oplopen tot in 2022.

Sinds de bodem tijdens de coronapaniek eind maart 2020 hebben de aandelenmarkten een imposante rally neergezet, maar daar kwam recentelijk de klad in nu de inflatie oploopt en centrale banken beginnen in te grijpen door hun monetaire beleid te verkrappen.

Inmiddels is de rente op Amerikaanse de 10-jaar Treasuries de afgelopen week opgelopen van 1,3% naar 1,55%. Dit terwijl het dividendrendement op de S&P500 nog steeds op 1,3% staat.

Beleggers beginnen zich intussen zorgen te maken. Loopt de inflatie niet alsnog uit de hand?

Inflatie zorgt voor een stijgende rente en dat is niet goed voor de winstmarge van bedrijven. Grote financiële instellingen verwachten op lange termijn dan ook negatieve reële rendementen voor large cap aandelen.

Dat komt deels door de inflatieverwachtingen maar ook door de huidige extreem hoge marktwaarderingen.

Moet een belegger dan bang zijn voor inflatie? Dat ligt er maar aan.

In het kader daarvan wijs ik u graag nog eens op onderstaande grafiek, waarbij dividendgroei van S&P500 aandelen, inflatie en het gemiddeld uurloon tegen elkaar worden afgezet.

GroeiDividend

 
Van de S&P500 bedrijven keren er zo’n 400 dividend uit (en we hebben het dan niet over spectaculaire dividendbetalers en ze verhogen ook niet allemaal elk jaar het dividend).

Toch is in bovenstaande grafiek te zien dat het dividend van S&P500 aandelen niet alleen harder stijgt dan het gemiddelde uurloon, maar dat het ook de inflatie ruimschoots verslaat.

Zo is de afgelopen 45 jaar de inflatie grofweg met 700% gestegen, terwijl het dividend van S&P500 aandelen met meer dan 2.000% is toegenomen.

Dat is een gigantische koopkrachtstijging waar niet tegenop valt te werken en zeker niet tegenop valt te sparen!

En als dit al geldt voor S&P500 bedrijven, niet per definitie de dividendgroeiers. Hoe groot moet het verschil dan wel zijn wanneer u enkel belegt in degelijke kwaliteitsaandelen die in staat zijn het dividend met regelmaat te verhogen?

Rendement is relatief en volledig afhankelijk van waartegen je het afzet. En ja, we kunnen ervan uit gaan dat de buitensporige rendementen op aandelen van de afgelopen jaren de komende jaren niet opnieuw zullen worden gehaald.

En het is daarom dat aandelenselectie steeds belangrijker zal worden.

De geschiedenis laat namelijk zien dat ondergewaardeerde aandelen met een degelijke dividendgroei het met grote kans beter zullen doen dan de rest.

Waar u deze aandelen vindt? KLIK HIER

 

Fijn weekend!

Eveline Vrisekoop