Nieuwsbrief IndexAandelen

 

Een mooie strategie
om in IPO’s te beleggen

Dat kan nu al voor 1 EURO
  

 
IPO’s en spin-offs vormen een belangrijk onderdeel van de aandelenmarkten. Volgens Bloomberg hebben van 2002 tot en met juni 2017 Initial Public Offerings (IPO’s) meer dan $452 miljard aan geld opgehaald.

En hoewel IPO’s bij veel beleggers een gevoel van spanning en sensatie oproepen vanwege de kans op enorme koerswinsten, kunnen IPO’s een behoorlijk risicovolle investering zijn.

Wanneer een bedrijf publiek gaat, wil de opwinding van de beursgang de realiteit, van hoe snel een bedrijf daadwerkelijk kan groeien, beleggers nog al eens verblinden.

Bij een IPO is het ook moeilijk inschatten wat een aandeel gaat doen op de eerste dag en de dagen daarna, omdat er nauwelijks historische data beschikbaar zijn om het bedrijf te analyseren.

Belangrijkste reden voor veel beleggers om te investeren in een aandeel dat naar de beurs gaat, is meestal de verwachting van een snelle koersstijging, los van de lange termijn potentie van een aandeel op succes of mislukking.

Hoe hard het met een IPO kan gaan, zien we terug bij de recente beursgang van Snap (NYSE: SNAP) de eigenaar van SnapChat.

Begin maart van dit jaar werd het aandeel geïntroduceerd voor een prijs van $17. Aan het einde van de dag kostte het aandeel al $24,48 een koersstijging van 44%. Het succes zette zich ook de dagen daarna voort naar een recordhoogte van $27,09. Sindsdien is het echter alleen maar bergafwaarts gegaan met het aandeel en noteert het aandeel nu nog $13,13.
 

 600_ia1.jpg

 
Ook Twitter (NYSE: TWTR) kende twee uitstekende maanden na haar beursgang. Na het eerste tegenvallende winstrapport zonk de aandelenkoers echter en heeft het zich nog altijd niet hersteld.

Aan de andere kant kreeg Facebook (Nasdaq: FB) op haar tweede beursdag in 2012 gelijk te maken met een grote inzinking. Tijdens haar beursdebuut werd Facebook destijds gewaardeerd op 140 miljard dollar. Het duurde vervolgens een jaar voordat Facebook haar IPO-prijs oversteeg. Sindsdien heeft het echter alsmaar stijgende winsten en inkomsten weten te realiseren en is de beurswaarde met 462,926 miljard nu ruim drie keer groter dan tijdens de beursgang.

 

Nationale IPO ETF 

Bij veel beleggers prikkelen IPO’s de fantasie. En omdat de resultaten van jonge beursgenoteerde ondernemingen behoorlijk kunnen fluctueren, leent deze beleggingscategorie zich uitstekend voor een ETF.

In 2004 al, introduceerde een grote Amerikaanse vermogensbeheerder een nationale IPO ETF. Sinds de introductie is de ETF enorm succesvol geweest. De ETF volgt de IPOX Global Composite index en selecteert hieruit 100 ondernemingen met een notering in de VS.

De index volgt goed presterende Amerikaanse particuliere bedrijven die de overgang maken naar een beursnotering. De ETF bevat de grootste spin-offs en IPO’s die de afgelopen vier jaar in de VS hebben plaatsgevonden.

Aandelen mogen pas worden toegevoegd na de zesde handelsdag. Hierdoor kan het dus zijn dat de ETF de eerste koerswinsten van het aandeel mist, maar de prestaties leiden hier echter niet onder. De index behaalde sinds de start tot eind maart dit jaar een gemiddeld rendement van 13,8% per jaar, vergeleken met de 8,8% van de S&P500.

 

Internationale IPO ETF 

In navolging op het succes introduceerde deze vermogensbeheerder in januari 2015 een Internationale IPO ETF. Deze ETF volgt dezelfde IPOX Global Composite index. Een index van recente IPO’s en spin-offs van bedrijven in zowel de Emerging Markets als ontwikkelde landen gedurende de eerste 1000 handelsdagen van het aandeel.

Maar bestaat de US IPO ETF uit de 100 grootste IPO’s en spin-off’s in de VS, is de IPOX International index opgebouwd uit de grootste en meest liquide bedrijven die buiten de VS maar binnen de IPOX Global Composite index vallen.

Hierbij worden de 50 grootste internationale ondernemingen geselecteerd, waarbij een bedrijf maximaal 10% deel mag uitmaken van de index. De index wordt elk kwartaal opnieuw gewogen.

De ETF laat een bonte samenstelling van landen en sectoren zien.

600_ia2.jpg

En hoewel het beleggen in IPO’s niet zonder risico’s is, blijkt deze ETF door zijn emotieloze en gedisciplineerde benadering een hele lucratieve investering te zijn.

YTD noteert de ETF een rendement van 34%.

Bijkomend voordeel van de ETF is verder dat deze uit veel jonge beursondernemingen bestaat, waardoor de overlap met de klassieke standaard ETF's klein is.

De rotatie binnen de ETF is ook groot, aangezien na 1000 handelsdagen de bedrijven uit de ETF worden verwijderd. Hierdoor blijft de ETF zich vernieuwen.

Door de dynamische aard van de index is de ETF een zeer geschikte beleggingsoptie voor de klassieke buy-and-hold belegger die op zoek is naar een wat actievere marktbenadering.

 

Investeer ook in de winnaars van morgen

Beleggen in individuele IPO's is geen sinecure, niet zonder risico en vergt heel veel kennis van zaken. Dan nog is expertise geen garantie voor succes. Er zijn namelijk altijd onvoorziene en/of onbekende factoren die één specifieke IPO zo weer de diepte in of, juist om oncontroleerbare redenen, de hoogte in kan sturen (en dan blijk je die net niet te hebben).

Meeliften op een mogelijke rally kan gelukkig veel eenvoudiger! Door te kiezen voor een Exchange Traded Fund (ETF) die een index van zeer kansrijke IPO's volgt. Hierdoor verklein je het risico, beperk je de kosten en heb je altijd een marktgemiddeld rendement. En dat is mooi, want onderzoek wijst keer op keer uit dat het merendeel van de vermogensbeheerders en andere professionals er niet in slagen de markt structureel te verslaan.

Circa 80% van de experts lukt het dus niet met hun speciaal gekozen IPO beter te presteren dan deze index. Dus waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? 

Neem een kijkje in onze keuken en laat je verrassen door onze portfolio. Dat kan deze week heel voordelig!

 

INDEXaandelen tijdelijk voor 1 euro!

Ja, je leest het goed. Wie zich nu abonneert op de nieuwsbrief van INDEXaandelen.nl betaalt de eerste maand slechts 1 euro. Voor dit luttele bedrag krijg je toegang tot onze digitale nieuwsbrieven en tot de speciale informatieve secties van onze website.

Wij gunnen het iedereen te kunnen profiteren van het indexbeleggen tegen lage kosten en speciaal daarom hebben wij voor nieuwe abonnees deze week een compleet instapabonnement voor slechts 1 euro.

 

Abonneer hier 

 

Word nu abonnee en ontvang het
gratis E-boek! 

200_e-boek2.jpg

Neem een abonnement op INDEXaandelen.nl en ontvang meteen het gratis E-boek "Wegwijs in indexbeleggen".

INDEXaandelen.nl is volledig transparant. Er zijn geen verborgen kosten. Je betaalt enkel je abonnement en de gebruikelijke transactiekosten bij je bank of broker als je een ETF koopt (weet je trouwens dat je voor de aan- en verkoop van een groot aantal ETF's bij DE GIRO geen transactiekosten betaalt?).

Wij adviseren en jij kiest aan de hand van je risicoprofiel zelf de ETF's die het beste bij je passen. Zo eenvoudig is het. Zelfs de niet ervaren belegger kan vandaag nog van start gaan. Voor extra hulp klik je gewoon op het onderdeel ‘HELP’ op onze website. Ook je eigen bank of broker kan je van dienst zijn met extra advies.

 

Aarzel niet 

START HIER

 

En profiteer ook van de vele voordelen die het Indexbeleggen biedt. Meer informatie over de twee besproken IPO ETF's vind je in de laatst gepubliceerde nieuwsbrief van INDEXaandelen.nl

 
Met vriendelijke groet,Eveline Vrisekoop
100_handtekening.png
Eveline Vrisekoop
coördinator INDEXaandelen.nl

 
 

Let op: de €1 aktie is maar 1 week geldig
en loopt dinsdag 22 augustus af