Nieuwsbrief IndexAandelen

Vergeet de waan van de dag

En ga beleggen in de lange termijn trends

(Trends die Trump en elke virus eenvoudig overleven)

  

Leek het op de beurs eerst nog onverschilligheid troef, met de ene na de andere all-time high, houden beurzen inmiddels hun adem in, nu de uitbraak van het Coronavirus serieuzere vormen begint aan te nemen.

Wat gaan de gevolgen zijn voor de Chinese economie? De wereldeconomie?

En ondanks dat de DOW Jones index de 29.000 punten gepasseerd en de Nasdaq op weg is naar de 10.000 punten grens, zijn beleggers toch al niet in jubelstemming.

Iedereen weet dat de grote koersstijgingen van de afgelopen maanden niet worden gedreven door hogere bedrijfswinsten, maar door hogere waarderingen (beleggers zijn bereid meer te betalen voor hetzelfde).

Hoe lang gaat deze Bullmarkt nog duren?

Nou eerlijk gezegd … zolang de inflatie laag blijft, de handelsoorlog niet escaleert en de Fed de rente niet verhoogt, nog best lang.

Verder leert de geschiedenis ons het jaar van de Amerikaanse Presidentsverkiezingen, ook weer een prima beursjaar wordt.

Toch blijft de toekomst onzeker. Een recessie is dan wel afgewend, maar een vertragende economische groei is weldegelijk aan de orde. Het IMF heeft vorige week opnieuw haar groeiramingen voor de wereldeconomie verlaagd en ziet die dit jaar verder vertragen. Een gegeven waar beleggers toch minder gretig van zouden moeten worden.

Anderzijds ziet het er naar uit dat de rente voorlopig nog heel lang laag blijft. Wie nog enig rendement wil maken op zijn geld, moet wel gaan beleggen. De lage rente zal er dan ook voor zorgen dat beurskoersen omhoog blijven gaan.

Wat moeten beleggers hier nu mee? Lagere bedrijfswinsten maar wel hogere koersen?

Ons advies: kijk verder dan 2020…

En naar de langere termijn. Als je je daarop concentreert, wordt het al een stuk overzichtelijker. Wat zullen de trends voor de komende 5-10 jaar zijn?

Nou, die laten zich niet moeilijk raden.

 

Trend #1: Gezondheidszorg

Het maakt niet uit wat er van maand tot maand gebeurt op de beurs, in Washington of Europa. Er is één trend die zeker aanhoudt en dat is de vraag naar gezondheidszorg. De bevolking in de VS, Europa en andere geïndustrialiseerde landen wordt alsmaar ouder en daardoor komt hieraan steeds meer behoefte. Vliegwiel voor deze groeiende vraag zijn demografische cijfers. Alleen in de VS al worden dagelijks 10.000 mensen 65 jaar en miljoenen inwoners zijn boven de 70. Zelfs een land als China begint “last” te krijgen van de vergrijzing. Daarbij neemt de levensverwachting voor de meer welvarenden alleen maar toe.

Die trend zal naar verwachting alleen maar doorzetten. Dit betekent een toenemende vraag naar nieuwere medicijnen, behandelingen en medische technologieën. Dat deze sector zich door de jaren heen al heeft bewezen als een stabiele renderende sector, blijkt wel uit de cijfers. De afgelopen 10 jaar weet de brede gezondheidssector een gemiddeld rendement van 14,5% per jaar te behalen.

De meer speculatieve belegger kan terecht in de biotechnologie sector.

Wij zijn zeer enthousiast over deze sector. Waarom? Dat heeft vooral met het vernieuwende karakter te maken. De biotechnologie zal zich altijd verder blijven ontwikkelen, ze moeten wel. Er zijn nog steeds tal van levensbedreigende kwalen waarvoor nog geen passende medicijnen zijn, er worden nog steeds nieuwe ziekten ontdekt. Daarnaast hebben mensen de wens om tot op hoge leeftijd vitaal te blijven.

De markt voor deze sector zal er daarom altijd zijn. 

 

Trend #2:  Het klimaat

Het milieu en (het al dan niet opwarmen) van de aarde is HOT. En of je nu gelooft in Global Warming of niet, iedereen krijgt ermee te maken. In 2015 hebben immers 194 landen hun handtekening gezet onder het klimaatakkoord van Parijs, wat betekent dat de uitstoot van CO2 drastisch omlaag zal moeten.

Onze eigen Europese Unie heeft in 2019 zelfs een speciale Directeur Generaal voor het klimaat benoemd en extra Europese klimaatdoelen gesteld.

CO2-verlagende maatregelen door de politiek zijn daarmee onvermijdelijk en daarmee dus ook de gevolgen voor de bedrijfsvoering.

Bedrijven die hierin voorop lopen, zullen de concurrentie voor blijven en op den duur beter presteren dan hun sectorgenoten.

 

Trend #3: Technologie

Er zijn sectoren waarvan de groei niet lijkt te stoppen. De technologiesector is er daar een van. De technologische ontwikkelingen blijven dan ook maar doorgaan, mede dankzij de enorme R&D budgetten die de grote techbedrijven hebben te besteden, maar ook de enorme bedragen aan durfkapitaal die investeerders in jonge tech start-ups pompen.

Europese start-ups kregen in 2019 ruim 37 miljard euro aan financiering, een verdrievoudiging in vijf jaar tijd. En in de praktijk zijn dit bijna allemaal technologiebedrijven.

Daarbij staan we aan de vooravond van grote technologische doorbraken op gebied van Artificiële intelligentie, 5G en Machine Learning waarbij fysieke machines worden gekoppeld aan een database, of andere slimme machines, om beter te produceren.

 

Eenvoudig inspelen op elke trend

Als het nut van het Indexbeleggen zich al moet bewijzen, is het wel in de speculatieve nichemarkten en trends. Het kiezen van individuele aandelen hierin is geen sinecure, niet zonder risico en vergt heel veel kennis van zaken.

Dan nog is dit geen garantie op een beter resultaat.

Er zijn namelijk altijd onvoorziene en/of onbekende factoren die één specifiek aandeel zo weer de diepte in of, juist om oncontroleerbare redenen, de hoogte in kan sturen (en dan blijk je die net niet te hebben).

Beleggers die toch willen investeren in deze speculatieve maar zeer lucratieve industrie of sector, doen met een ETF die een bepaalde index volgt dan ook een hele tactische belegging.

Het is een goedkope manier om een brede blootstelling aan de sector te hebben, waardoor de risico's significant worden gespreid.

Door te beleggen in bijvoorbeeld een ETF die een Cybersecurity Index volgt, verklein je het risico, beperk je de kosten en heb je altijd een marktgemiddeld rendement. 

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? 

 

Ga beleggen in een ETF

Voor wie het nog niet weet, een ETF (Exchange Traded Fund) is een beursgenoteerd indexfonds dat, net als een gewoon aandeel, continue verhandeld wordt op de beurs.

Het doel van een ETF is het zo nauwkeurig mogelijk volgen van een onderliggende beursindex. Daarom worden ETF's ook wel Indextrackers genoemd.

Zo kan je met één ETF de AEX-index volgen of de BEL20, maar natuurlijk ook een hele sector zoals die van de goudmijnen of biotechnologie.

Het indexbeleggen, ofwel het beleggen in ETF’s, is niet meer weg te denken uit het huidige beleggingslandschap. De grote sommen geld die elke maand naar de sector vloeien, breken record op record.

Dat het indexbeleggen steeds populairder wordt, is natuurlijk niet zonder reden. Het is meermaals bewezen dat het indexbeleggen keer op keer menig fondsbeheerder met gemak verslaat. En dat ook nog eens met de laagst mogelijke kosten en risico’s.

 

Zijn ETF's wel veilig?

De ongekende populariteit van het indexbeleggen maakt veel beleggers ook huiverig. Vragen als: Is er ondertussen geen ETF-bubbel ontstaan? Of zijn indexfondsen te vergelijken met gifitge derivaten uit de tijd voor de kredietcrisis?

Het feit dat iets populair is, wil niet per definitie zeggen dat er daarom luchtbelvorming plaatsvindt. Ten eerste wordt de invloed van indexfondsen sterk overdreven. Zelfs in de VS is slechts 15% van de aandelen in handen van indexfondsen. Dat is een stuk minder dan actieve beleggingsfondsen.

Als we kijken naar het handelsvolume, dan is de invloed nog veel kleiner: maar 5% van de aandelenhandel is toe te schrijven aan indexfondsen.

Daarbij, indexfondsen zijn niets nieuws. Ze bestaan al sinds de jaren 70 en worden door heel veel institutionele beleggers al jaren succesvol ingezet in portefeuilles, zonder dat dit de markt verstoort.

Hoe kan het nu slecht zijn om:

  • te beleggen in een product dat al 20 jaar op rij actieve managers verslaat?
  • minder geld kwijt te zijn aan transactiekosten?
  • geld te besparen door minder beheervergoeding te betalen?
  • te investeren in producten die eenvoudig te begrijpen zijn?

 

Het is niet voor niets dat zelfs meesterbelegger Warren Buffett zijn erfgenamen aanraadt na zijn overlijden zijn vermogen te beleggen in indexaandelen. Ook Peter Lynch, een andere grote succesvolle belegger, is groot voorstander van het indexbeleggen voor particulieren. 

 
Nou als zij het al zeggen, wie zijn wij dan?
   

Wij scheiden het kaf van het koren

Helaas heeft elk voordeel ook weer een nadeel. Door de enorme populariteit is het aanbod ETF's gigantisch toegenomen. Het vinden van een goede ETF is net zoiets als het kopen van blauwe verf bij de Gamma. De keuze is zo enorm groot! Zoek maar eens naar een ETF met "S&P500" in de naam en je hebt er al 65.

INDEXaandelen zorgt ervoor dat je niet verdwaalt in de wirwar van ETF's die de beurzen inmiddels rijk zijn. Al deze ETF's spelen namelijk in op diverse trends, focussen zich op bepaalde strategieën, hanteren bepaalde selectiemethoden of houden er diverse beleggingsfilosofieën op na.

Wij pluizen de ETF's voor je uit en laten je op een eenvoudige en overzichtelijke wijze zien hoe elke belegger kan profiteren van alle beleggingsvoordelen die het indexbeleggen biedt.

Inmiddels bestaat onze portfolio uit meer dan 50 ETF’s die zo elk zijn eigen aandelenmarkt, sector of grondstof volgt. Dus niet alleen goud en zilver, maar ook de gezondheidszorgsector, Cybersecurity, Hoog Dividend of Bitcoin (om maar wat voorbeelden te noemen).

En let wel: al onze ETF's zijn in Nederland en België te koop! (m.u.v. de Bitcoin en de Ether ETF, die zijn in België niet verhandelbaar).

 

Aarzel niet langer en word ook een succesvolle belegger

Tegen de lage kosten van €45,- per kwartaal, krijgt u alle informatie die nodig is voor het opbouwen en onderhouden van een eigen beleggingsportfolio in ETF's. 

Maar, om u over de streep te helpen, mogen we u een gratis abonnementsperiode aanbieden bovenop de al lage prijs.

Als je nu een abonnement neemt van €45,- per kwartaal, krijgt je er 3 maanden GRATIS bij. De eerstvolgende betaling zal dan pas over zes maanden plaatsvinden.

Dat is een welkomstkorting van 50%!

Bevalt het niet, dan hoef je enkel een berichtje te sturen aan onze administratie om het abonnement te stoppen. Makkelijker en veiliger kan haast niet. Je kunt het abonnement te allen tijde opzeggen. Wij hanteren GEEN opzegtermijn.  


3 maanden GRATIS
 

 

Gratis E-boek! 

200_e-boek2.jpg

Neem een abonnement op INDEXaandelen.nl en ontvang meteen het gratis E-boek "Wegwijs in indexbeleggen".

INDEXaandelen.nl is volledig transparant. Er zijn geen verborgen kosten. Je betaalt enkel je abonnement en de gebruikelijke transactiekosten bij je bank of broker als je een ETF koopt. Weet je trouwens dat je voor de aan- en verkoop van een groot aantal ETF's bij DE GIRO of Binck geen transactiekosten betaalt?

Wij adviseren en jij kiest aan de hand van je risicoprofiel zelf de ETF's die het beste bij je passen. Zo eenvoudig is het. Voor extra hulp klik je gewoon op het onderdeel ‘HELP’ op onze site. 

 

Reageer vandaag nog en 

START HIER

 

Dan ben je meteen op de hoogte van de vele voordelen die het indexbeleggen biedt.

Met vriendelijke groet,Eveline Vrisekoop
100_handtekening.png
Eveline Vrisekoop
coördinator INDEXaandelen.nl