Nieuwsbrief Macrotrends

  

Foefjes van de Fed

     

 
200_brecht_arnaert_foto2.jpgDeze week zat iedereen op het puntje van zijn stoel om te horen wat er uit de mond zou komen van Jerome Powell, de chef van de Fed. En dat was nogal wat: vanaf januari zou hij elke maand 30 miljard dollar minder geld gaan bijdrukken, wat tegen april 2022 zou moeten zorgen voor een stabilisatie van de altijd maar aanzwellende balans. En verhip: er zouden zelfs drie rente-hikes komen. We zouden dus eindelijk weg kunnen van de Zero Interest Rate Policy.

Quatsch, larie, apekool, nonsens, en alle woorden die u maar kan vinden om deze professioneel gedicteerde leugens mee de grond in te boren. Want 30 miljard per maand minder drukken van de 120 miljard die ze sowieso al extra drukten, bovenop wat ze sowieso al elke maand teveel drukken in 'normale' tijden, dat is peanuts. En de rente drie keer verhogen? Hah! Ik zou het nog moeten zien. Doe dat, en de rijen werklozen die staan aan te schuiven zullen groter zijn dan in 1929.

De Fed kan namelijk geen kant meer op. Wil men de economie "aanzwengelen" dan is er maar één manier: de rente nog lager zetten dan ze nu al is. Geen ZIRP meer dus, maar NIRP: negative interest rates all the way. Om dat in menselijke termen te begrijpen: het geven van cocaïne aan een terminale patiënt, hem uit zijn bed zien springen door die tijdelijke high, en het dansen ervan uitleggen als zijn herstel. Dat is de enige truc die Powell nog in zijn trukendoos heeft.

"Ja," zeggen sommigen, "maar de Fed kan toch ook gewoon extra schuldpapier kopen, zonder aan de rentes te morrelen?" Nou, dan begrijpt u niet goed hoe ook dat slechts perceptie is. Dat extra schuldpapier moet namelijk met iéts gekocht worden: vers gedrukt geld. En er is een simpele wet: hoe meer geld je injecteert, hoe lager de rentes. Dus het opkopen van extra schuldpapier, in essentie, mondt net zo goed uit in rentes die naar negatief territorium gaan.

Met andere woorden: er is simpelweg géén alternatief. 30 miljard per maand aan schuld-papier minder opkopen is minder injecteren, en minder injecteren is de rente laten stijgen. De rentes dan ook nog 3 keer hiken - hé, hebben we daar in combinatie geen pracht van een "33" gespot? - is exact hetzelfde zeggen, maar in andere termen. Vraag is: kan een economie waar elk vierde bedrijf enkel nog in leven is door die lage rentes - de zogenaamde "Zombie Companies" - dat aan?

Natuurlijk niet. Laat je de rente stijgen, dan gaan tal van leningen falen. En hoe meer geld er evaporeert (door Non-Performing Loans a.k.a. deflatie), hoe hoger de rentes. Et voilà, het zelf-voedend mechanisme dat we "de markt" noemen zou dan eindelijk zijn werk mogen doen: het opruimen van toxische situaties. Zou dat pijnlijk zijn? Natuurlijk, net zoals een kater pijnlijk is na teveel zuipen. Maar is jarenlang nergens energie voor hebben dan zoveel beter? Ik betwijfel het.

Voor u denkt dat al deze monetaire beschouwingen geen praktisch nut hebben voor uw portefeuille: dit is een godsgeschenk. De leugenaars van de Fed kunnen vooralsnog de onwetende goegemeente (en daar reken ik zélfs de managers van hedgefunds bij) bij de neus nemen, maar mij niet: u zal zien dat de rente op de Amerikaanse Treasuries nu gaat stijgen. En de meerwaarde op die Treasuries dus gaat dalen. Maar dat zal slechts van zéér korte duur zijn. The only way is down.

Concreet: koop IDTL (noteert op London). As good as gold.

Brecht Arnaert

  
PS. Heeft u ook genoeg van het fake news en de bakken propaganda die we dagelijks over ons heen krijgen? Wil u écht geïnformeerd worden? Sluit u dan vandaag nog aan bij MACRO Trends. Klik hier voor meer informatie

 

Of wilt u eerst eens een
proefnummer lezen?
 

 

Schrijf u dan onderstaand in:

 KLIK HIER

 

PS 1. Het aanvragen van een gratis proefnummer is geheel vrijblijvend en verplicht u tot niets.

PS 2. Alvast bedankt voor het lezen en eventueel doorsturen van deze nieuwsbrief naar andere kritische beleggers*. 
  

*) Copyright: Alle rechten van deze publicatie liggen bij uitgeverij Capital & Trends. Publicatie door derden van deze nieuwsbrief, of delen daarvan, is toegestaan zonder schriftelijke toestemming van de uitgever, maar wel met vermelding van de bron: MACRO Trends