Nieuwsbrief Macrotrends

  

Wir haben es nicht gewußt

     

 
200_brecht_arnaert_foto2.jpgBegin deze week gaf voormalig FED-baas Yellen "ruiterlijk" toe dat ze de inflatie die nu door de VS giert (8,26%) niet had zien aankomen. Werkelijk? Ik geloof er niets van. Sinds 2014 hou je een ZIRP aan ("Zero Interest Rate Policy"), in reële termen (inflatie mee-gerekend) zelfs een NIRP ("Negative Intrest Rate Policy"), en je doet alsof je neus bloedt?

Maak dat je grootje wijs. Ruiterlijk? Men wist perfect dat er inflatie zat aan te komen, en dit is gewoon een rondje valse bescheidenheid, uitgedacht door de spindoctors en copywriters van dienst. Onder Jerome Powell wordt het nu zo stilaan een potje, en het narratiefje dat men de goedgelovige bevolking wil opspelden is dat er in het verleden nu eenmaal fouten gemaakt zijn "waaruit we geleerd hebben". Onzin! Ze leren niets, en bovendien: ze willen niet eens leren. Ze willen louter hun bedrog verbergen.

En bedrog, dat is centraal bankieren zeker. Sterker nog: het is gelegaliseerde diefstal, gepleegd door een maffia ("Mazzini Autorizza Furti, Incendi, Avvelenamenti") die zich achter een economisch-klinkend discours verbergt. Dat doe je door heel gewichtige wiskundige modellen te gebruiken die dan wel impressionant zijn voor de man in de straat, maar die je met ietwat kennis van monetaire economie met één pennetrek op een hoopje kan vegen, zoals Ludwig von Mises deed in 1912.

Maar de feiten zijn de feiten: mocht ik in mijn garage een printer zetten die aan de lopende band biljetten van 50 EUR print, dan zou ik binnen de kortste keren opgepakt worden voor "valsemunterij". Als de overheid echter hetzelfde doet, dan heet dat "monetair beleid". Het enige verschil is dat centrale banken (die private bedrijven zijn) een publieke licentie hebben gekregen: het monopolie op de gelduitgifte. Zij mogen dus volstrekt legaal aan valsemunterij doen, en de bevolking bestelen.

De gevolgen zijn ernaar: langzaam wordt de middenklasse uitgehold, tot er alleen nog "olifanten" en "muggen" over zijn. De olifanten zijn de multinationals die zopas hebben vergaderd in Davos, en de muggen zijn de individuele burgers, die eigenlijk geen echte burgers meer zijn. Zij beantwoorden niet meer aan de oorspronkelijke betekenis van dat woord: een persoon die de middelen heeft om in een versterkte vestiging of "burg" te wonen, beschermd tegen de boevenbendes van het platteland.

Maar die boevenbendes kochten maatpakken en geraakten toch de stad in. Ze zijn erin geslaagd om Koningen te kopen, en het resultaat, na bijna 500 jaar maatschappelijke erosie (de misère begon in 1535) is dat de vrije burger gereduceerd is tot loonslaaf, of nog: een proletariër. Ziet u de VS nog steeds als "the land of the free and the home of the brave"? Dan is het tijd om wakker te worden: 64% van alle Amerikanen leeft van 'paycheck to paycheck', en bijna 44 miljoen mensen leven van voedselbonnen.

Dát is het resultaat van al die prachtige monetaire experimenten. Het is godgeklaagd! Terwijl miljoenen mensen verpauperen, gaan die pipo's eens doen alsof ze niet wisten waarmee ze bezig waren? Mijn bloed kookt. Daarom heb ik besloten om in navolging van hoe Cato de Oudere elke speech afsloot met "Ceterum autem censeo Carthaginem esse delendam" (Lat: "Voorts ben ik ervan overtuigd dat Carthago vernietigd moet worden"), voortaan ook mijn eigen edito af te sluiten met een vergelijkbare spreuk.

Mijn retorisch talent is een stuk minder dan dat van Cato, maar misschien helpt zijn geest ons wel over de tijden heen. Hier gaat 'ie, voor de eerste keer, maar zeker niet voor de laatste keer. Dit herhaal ik tot alle centrale banken de wereld uit geholpen zijn:

"En afgezien daarvan vind ik dat centrale banken vernietigd moeten worden."

  

Beste groeten,

Brecht Arnaert

  
PS. Heeft u ook genoeg van het fake news en de bakken propaganda die we dagelijks over ons heen krijgen? Wil u écht geïnformeerd worden? Sluit u dan vandaag nog aan bij MACRO Trends. Klik hier voor meer informatie

 

Of wilt u eerst eens een
proefnummer lezen?
 

 

Schrijf u dan onderstaand in:

 KLIK HIER

 

PS 1. Het aanvragen van een gratis proefnummer is geheel vrijblijvend en verplicht u tot niets.

PS 2. Alvast bedankt voor het lezen en eventueel doorsturen van deze nieuwsbrief naar andere kritische beleggers*. 
  

*) Copyright: Alle rechten van deze publicatie liggen bij uitgeverij Capital & Trends. Publicatie door derden van deze nieuwsbrief, of delen daarvan, is toegestaan zonder schriftelijke toestemming van de uitgever, maar wel met vermelding van de bron: MACRO Trends