Nieuwsbrief Slimme aandelen

Familiebedrijven

Forse onderwaardering

Behoud van kapitaal
  

 
Groen Licht Voor Fusie. Mogelijke Verkoop Bedrijfsonderdeel

De investeringsholding, het Slimme Aandeel van Juni 2018, waar een familie een controlerend belang in aanhoudt, is het jaar 2021 met een mijlpaal van start gegaan. Ruim 99% van de aandeelhouders stemden in met de fusie van een van de grootste autofabrikanten ter wereld. 

Als onderdeel van de fusie, wordt er een speciaal dividend uitgekeerd van EUR 2,9 miljard, waarvan de holding de lieve som van maar liefst EUR 827 miljoen op de bankrekening mag bijschrijven. 

Daardoor vermindert de holding enerzijds zijn blootstelling aan de autobranche en anderzijds wordt het aandeelhouder van een veel kapitaalkrachtigere onderneming. Een win-win voor de familie.

 

Dealmaker

De CEO heeft zich ontpopt tot een ware "dealmaker". Hij wist de autoproducent van de ondergang te redden, uitzonderlijke waarde te creëren en zijn persoonlijke relatie met Warren Buffett mondde uit in de overname van een herverzekeringsmaatschappij. 

 

Chinezen brengen bod uit

Een mogelijke tweede mijlpaal voor de holding is een verkoop van de vrachtwagendivisie. Dochteronderneming wil zich dit jaar opsplitsen in een kapitaalgoederenleverancier (o.a. landbouwapparatuur) en vrachtwagendivisie, om zo een per saldo hogere waardering te kunnen verkrijgen. De vrachtwagentak trekt de waardering aanzienlijk omlaag, vergeleken met bijvoorbeeld concurrent John Deere. Een afsplitsing van de vrachtwagens zou dus waarde creëren.

Een dergelijke afsplitsing is echter een kostbaar proces dat tijd kost. Een snellere route zou een directe verkoop zijn. Daar lijkt de holding inmiddels op aan te sturen, en er zijn diverse kapers op de kust. Het Chinese bedrijf wil zijn marktpositie in het westen aanzienlijk uitbreiden. Het Chinese staatsbedrijf bracht vorig jaar een bod uit van EUR 3 miljard, maar dit werd direct van tafel geveegd.

Inmiddels heeft het Chinese bedrijf een hoger bod uitgebracht. Ook een ander Chinees conglomeraat is geïnteresseerd om de vrachtwagendivisie in te lijven en bracht een bod uit van EUR 3,5 miljard. Het recente bod was volgens bronnen van Reuters nog hoger.

Het SlimmeAandeel juni 2018 is een voorbeeld van een aantal bedrijven in onze selectie waarbij een familie aan het roer staat.

Middels deze familiebedrijven is het mogelijk een aantrekkelijk lange termijn rendement te behalen, waarbij de nadruk ligt op het beheersen van risico’s met als doelstelling behoud van kapitaal en koopkracht. Onderzoek heeft aangetoond dat familiebedrijven vanwege een aantal belangrijke eigenschappen beter presteren dan bedrijven zonder familiale- of referentie-aandeelhouder:

Lange termijn focus: denken in generaties in plaats van kwartalen;

 • Skin in the game: het eigen kapitaal staat op het spel, belangen familiekapitaal in lijn met die van externe aandeelhouders;
 • Familieplanning: het bedrijf en het daarin geïnvesteerde kapitaal moet zo prudentieel mogelijk worden overgedragen aan de volgende generatie;
 • Risicomijdende en conservatieve bedrijfsvoering;
 • Sterke balansen;
 • Aversie voor schulden, financiering geschiedt bij voorkeur vanuit de bedrijfskasstromen;
 • Rentmeesterschap voorkomt een te grote focus op de korte termijn, te hoge schuldgraden, of overambitieuze uitbreidingsstrategieën.

Deze eigenschappen resulteren in een structureel hogere winstgevendheid, duurzamere bedrijfsgroei en een aanzienlijk beter koersrendement. Door te beleggen in de beleggingsmaatschappijen van families, zogenaamde investeringsholdings, vertrouwen we ons kapitaal toe aan families die over een lange periode hebben aangetoond de beurs te verslaan, zoals te zien is in onderstaande grafiek.
 

SlimmeAandelen

 
Bovenstaande grafiek laat duidelijk zien dat investeringsholdings én de beursgenoteerde bedrijven in hun portefeuille bijna twee keer zo goed renderen als de wereldwijde aandelenmarkt, vertegenwoordigd door de MSCI World Index.
 

SlimmeAandelen

 
Naast een beter rendement zijn familie investeringsholdings ook crisisbestendiger. Bovenstaande grafiek beschouwt de kredietcrisis en zoomt in op de periode juni 2008 tot en met juni 2011. In eerste instantie valt op dat zowel de wereldwijde aandelenindex MSCI World als familiebedrijven tijdens het zwaartepunt van de kredietcrisis in koers dalen. Wanneer er een beurscrisis optreedt, verkopen beleggers uit angst vaak al hun aandelen, ongeacht of het goede of slecht presterende bedrijven zijn.

Tijdens de herstelfase is echter zichtbaar dat familiebedrijven binnen enkele maanden na het dieptepunt alweer boven water zijn, daar waar de MSCI World Index tot 2011 nodig heeft om weer op gelijke hoogte te komen. Op dat moment staan familiebedrijven alweer op een positief rendement van 53%.

De oorzaak van deze sterke prestatie van familiebedrijven is dat zij veel minder schulden op de balans hebben dan het gemiddelde bedrijf op de beurs. Daardoor zijn zij flexibeler tijdens een financiële crisis en kunnen zij blijven investeren, daar waar bij andere bedrijven het water tot aan de lippen staat. Dat resulteert er vervolgens in dat deze bedrijven blijven groeien en relatief veel winstgevender zijn dan niet-familiebedrijven, die door de bank genomen verliesgevend waren tijdens de kredietcrisis.

 

Covid 19

Ook tijdens de Covid periode is dat weer gebleken. Veel familiebedrijven hebben hun sterke liquiditeitspositie gebruikt om juist op lage niveaus eigen aandelen in te kopen of om op koopjesjacht te gaan.

Vaak is het dan ook nog eens zo dat deze familie investeringsholdings tegen een (forse) korting ten opzichte van de intrinsieke waarde worden verhandeld.

Benieuwd welk bedrijf? Sluit snel een abonnement af en mis de comeback van Value niet!

Wat mogen nieuwe abonnees van ons verwachten:

Alhoewel ik (Peter Havik) het gezicht ben van Slimme Aandelen, staat er een heel team van professionals voor u op de achtergrond.

 • Ook in 2021 ontvangt u 12 bedrijfsanalyses.
 • Wij zullen met ons team presentaties verschaffen waarbij we zowel analyses bespreken als ook tips geven.
 • Wij luisteren naar de calls van de bedrijven, spreken met het management en analyseren de bedrijfscijfers.
 • U wordt voorzien van extra nieuwsbrieven, informatie en rapporten.
 • Indien gewenst, geven wij een second opinion van uw portefeuille.
 • Onze websites krijgen een upgrade en als abonnee ontvangt u meer exclusiviteit.
 • U kunt altijd met uw beleggingsvragen bij ons terecht.

Zeker in een jaar waar waardebeleggen/Value beleggen een comeback kan maken, is uw investering in deze nieuwsbrief makkelijk terugverdiend.

 

 
Benieuwd en nog geen abonnee?
Sluit hier uw abonnement af

 

Maakt u samen met ons de volgende
rit naar boven?

We staan weer in de startblokken. Wat de beurzen doen beïnvloedt niet direct onze handelswijze. Wat voor ons telt is de kwaliteit van een onderneming en het verwachte koerspotentieel.

Van alle posities is er een uitgebreide analyse, waarin duidelijk aangegeven wordt waarom een aandeel ondergewaardeerd is en waarom wij denken dat de koers weer gaat stijgen.

Op onze website vindt u alle informatie die nodig is bij het beleggen in Waarde-Aandelen. U vindt er alle analyses, handige tips, nieuwsfeiten en de complete actuele aandelenportfolio.

 

Abonneer HIER


Geniet van het mooie rendement dat u haalt met Slimme Aandelen.

 

Succes met beleggen,
150_peter_havik.jpg Peter Havik

 

 

Peter Havik

 

PS:

Klik hier voor meer informatie over het waardebeleggen, ook wel Value Investing genoemd.